Vallások

2015.02.22. 19:38

Az ember régen nagyon vallásos volt, manapság pedig azt mondja hogy már nem az, pedig nagyon is. Csak éppen a megfoghatatlan isteni entitások helyett sokkal kézzelfoghatóbb dolgokat imád az esetek nagy részében. Az istenek megfoghatóvá tételének igénye már annak idején is tetten érhető volt a különféle ábrázolásokkal, bálványokkal, manapság azonban már inkább különféle cégek termékei, eszmék lettek az istenek.

Az Apple talán a legjobb példa, aminek a rajongói (hívei) már egészen vallásos tüneteket mutatnak. Az Apple termékeit nem szeretőket az igazi hívők éppen csak nem hívják eretneknek, bár a felsőbbrendű lenézéssel nem fukarkodnak ők sem. Bár azért a netes fórumokon el tud szabadulni a kőkemény hitvita. Ahogy régen a hívők hittek a halálon túli üdvösségükben, nirvanájukban, akármiben, úgy hisznek ezek a mostani hívők a világ általuk vélt jobb és tökéletes megértésében.

Egy másik jó példa a konspirációs teóriákban hívők csoportja. Teljes lényükkel hisznek egy olyan entitásban, ami az életüket irányítja, a körülöttük lévő világot alakítja. Ennek az entitásnak a motivációiba belelátni lehetetlen, csak tippelni lehet, hogy mit is akar és csak reménykedni lehet, hogy megkímél minket a haragjától.

Végeredményként mondhatjuk tehát, hogy az egykori ókori politeista vallások jelenleg is továbbélnek. Úgy ahogy a rómaiak átvették a görög panteont más néven, úgy vették át a mostani emberek ezeket az isteneket egy kis saját ízre alakítás után vagy éppen alakították meg maguknak újra. Így lett az Apple valami ókori tudás vagy szépségistenségből újkori bálvány, a konteósok pedig újra imádhatják az egykori sorsistenségüket. Persze a sor folytatható még új eszmékkel, cégekkel, emberekkel. Az emberek nagy részének alapvető szükséglete az általa nem értett dolgok kipótítása általa ismert dolgokkal.

És ez az, ami miatt olyan fontos lenne, hogy az emberek tanuljanak, hogy ne kreáljunk magunknak felesleges alternatív világképet.

A bejegyzés trackback címe:

https://agyisuti.blog.hu/api/trackback/id/tr537204235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása