Jóslás

2019.07.09. 11:27

Már régóta tervezgetem ezeknek a dolgoknak a leírását. A lényeg, hogy az elmúlt évek politikai és környezettel kapcsolatos történései nem adnak sok okot az optimizmusra. Ezért megpróbálom megjósolni a jövőt, aztán majd visszanézek pár év, egy kis szerencsével évtized múlva és megnézem, hogy mi jött be belőle. Most 2018.10.31 van, lassan dél, kb. 22 fok. Sokkal melegebb van, mint kéne és ez így volt az elmúlt egy évben, szinte végig.

A környezet egyensúlya az utolsókat rúgja, kb. most van az utolsó pillanat, amikor még meg lehet állítani a globális felmelegedést, éghajlatváltozást, a fajok kihalását, a műanyagszemét felhalmozódását, és a többi várható katasztrófát. A múlt heti hírek szerint az emberiség az elmúlt 50 évben az állatok 60%-t kiirtotta, a kevésbé frekventált turistahelyek óceánpartjain nem lehet mozdulni a szeméttől, napi szinten állatok ezrei, talán tízezrei pusztulnak el emiatt. A Csendes Óceáni szemétsziget már országméretű, Magyarországon folyamatosan dőlnek meg a hőmérsékleti rekordértékek, a Duna vízállása soha nem volt még ennyire alacsony.

Politikailag sem jobb a helyzet. 2016-ban megválasztották Donald Trumpot az USA elnökének, az angolok pedig megszavazták a Brexitet,  Az elmúlt héten a brazilok is megválasztották a saját Trumpjukat, Putyin hatalma megingathatatlannak látszik, mert habár az orosz gazdaság romokban van, alig éri el az évtizedek óta döglődő olasz gazdaság teljesítményét, a nemzeti büszkeség felkorbácsolása és az ellenzék brutális elnyomása biztosítja hatalmát. Mellesleg az olaszoknál is megválasztották a legpopulistább jelöltet, aki az EU legeladósodottabb (a görögöket levéve) országában akar pénzosztásba kezdeni. Iránban és Törökországban egyre inkább törnek előre a vallási fanatikusok, a törököknél lassan már csak második lehetőségként tanítják az evolúciót. Kína jön fel gazdaságilag, azonban a szocialista - kapitalista hibridből egy diktatórikus kapitalista állam kezd kibontakozni, Japán pedig küzd az elöregedéssel és a hihetetlen adósságállományával. Minálunk pedig Orbán Viktor ismét kétharmaddal nyert, mert megvédett minket a nem létező migránshordáktól, habár kétségtelen, hogy a 2015-ös válságot talán ő kezelte a leghatározottabban az EU-n belül és azóta is vígan megél ebből.

A környezetvédelmi helyzet hűen tükrözi a politikait. Trump kilépett a párizsi klímaegyezményből, a új brazil miniszterelnök is gondolkodik rajta, ami elég veszélyesnek tűnik úgy, hogy Amazónia a Föld tüdeje, a Kínaiakat nem rég freontermelésen kapták, az oroszoknál megint volt valami nukleáris zavar az Urál mellett, ezen túl meg mindenki próbál minél kevésbé odafigyelni a környezetre, hogy fenntartsa a növekedését és versenyképességét. Az EU próbálja az autókat egyre keményebben szabályozni, de meggyőződésem, hogy már nem az a helyes irány. Inkább az ipari kibocsátás felé kéne mozdulni.

Társadalmilag röhejes méreteket ölt a politikai korrektség, egy zsidó vicc miatt lassan börtön jár, az amerikai egyetemeken már Safe Zone-ok vannak, hogy a semmi kritikát el nem viselő hópihék nehogy megbántódjanak, a vegetáriánusok és vegánok egyre agyamentebb dolgok ellen küzdenek, mint pl. az angol 5 fontos bankjegy zsírtartalma. Jelenleg fehér heteroszexuális férfinak elég rossz lenni, mert hamarosan a puszta létünk is támadó lesz valakire nézve. Újra divat lett a laposföld elmélete, az oltásellenesség virágzik, miközben több helyen a kanyaró ismét halálos áldozatokat szed. A turbómagyarság minden kérdésre válasz, központilag kutatják a magyarság "igaz" történetét, mert a finnugor elmélet már nem megfelelő, ellenben az, hogy tízezer éve itt vagyunk a Kárpát medencében és a magyar a legősibb ősnyelv, az megfontolásra érdemes, a sumér-magyar rokonság és a szkíták mellett. Ez a turbónacionalizmus egyébként más országokban is jelen van, de úgy tűnik, nem ennyire erősen vagy legalábbis számunkra nem annyira láthatóan.

 

Szóval ezek az alapok, mik a jóslataim?

A legnagyobb gond a Föld pusztulása, másodsorban pedig a társadalmi elkorcsosulás, ezek pedig majd hozzák a többi bajt magukkal. A globális felmelegedés / éghajlatváltozás egyre keményebb lesz. Ez minket még annyira nem fog érinteni pár éven belül, azonban a Közel Keleten az elsivatagosodás egyre komolyabb méreteket fog ölteni. Mindemellett a villanyautók térnyerése az olaj iránti kereslet csökkenését, ezáltal az árának az esését vetíti előre. Ezt a mezőgazdasági és ipari visszaesést az arab világban nem lehet majd semmivel kompenzálni., márpedig 600 millió embert valahogyan el kell látni. Mikor ez lehetetlenné válik, az egyre kevesebb vízért, ennivalóért, egyéb javakért kisebb, lokális háborúk fognak kitörni, bár a névleges ok valószínűleg más lesz. Valami ezer éves területi követelés, egy túlgondolt sértés, egy gyilkosság, vallási ellentétek, akármi. Casus Belliben az emberek nagyon kreatívak tudnak lenni.

A háborúk pedig menekültekkel járnak. Annyi menekülttel, amihez képest a 2015-ös hullám semmiségnek tűnik majd. Itt nagy kérdés, hogy mit lép Európa. Addigra talán átjut a bürokrácián egy terv, amit meg lehet valósítani, de esélyes, hogy sokkal keményebb fellépés várható. Ez pedig nem ezrek, hanem tízezrek, százezrek halálával fog járni. Ezen majd jól összekapnak a liberálisok és konzervatívok, valamint a már itt levő bevándorlók és őslakosok, ami a szélsőségeseket fogja még jobban az előtérbe tolni. Merkel már meggyengült, 3 éven belül meg kell találni az utódját, Macron egymaga nem lesz elég erős a kormányzáshoz, egyébként is már most túl népszerűtlen, az EU központi hatalma tehát még inkább csökkenni fog, ahogy a kisebb országok folyamatosan megfúrják a potenciális megoldási javaslatokat, azért, hogy a saját rövidtávú terveiket és haszonszerzésüket biztosítsák. A populizmussal, a nacionalizmus erősítésével, az ellenségkép kijelölésével mindezt el is fogják tudni érni. Részben ezért az EU-n belül is faji és nemzeti ellentétek ütik fel a fejüket, kiemelkedik egy (esetleg több) új Hitler, aki a saját módszerével fogja megoldani a problémát, a többség félrenézése közepette. Mindezek ellenére Európán belül nem tartom valószínűnek az új háború kirobbanását, mert a gazdasági összefonódások ezt már nem teszik lehetővé. Valószínűbb, hogy a célpontok a nem megfelelő bőrszínű emberek lesznek.

Oroszország, habár folyamatosan próbálja a Kelet Európai országokat visszaédesgetni magához, csak részsikereket fog elérni. Amíg nem tudja őket annyi pénzzel megvenni, mint az EU, addig valódi hatalmat nem tud újra szerezni felettük. Persze az orosz hadsereg és jó értelemben vett igénytelen nép abszolút előny, de Putyin sem él örökké, az ő utódja meg ki tudja ki lesz. Szerintem az oroszok nem fognak tudni kitörni a jelenlegi helyzetükből. Ha pedig Trump új fegyverkezési versenyt indít, azt Putyin csak elvesztheti az ország gyenge gazdasága miatt. Ez mondjuk nem teszi lehetetlenné azt, hogy egy kényszerű orosz - amerikai szövetség alakul a kínaiak ellen. Érdekes lenne.

India és Dél Amerika belefullad a saját és a nyugati országok eldobott / lerakott szemetébe, Kína pedig bármi áron próbálja életben tartani a gazdasági növekedését és elrejteni az iszonyatos országon belüli hitelhelyzetét. Ez további környezetszennyezést és a többi ország rosszallását vonja maga után, valamint az USA bármi áron megtartott vezető szerepét. Plusz további környezetszennyezést ott is.

Röviden tehát kábé mindmegdöglünk. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyisuti.blog.hu/api/trackback/id/tr3314335903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása